Nou reglament de facturació: Sistema Veri*Factu
17/12/2023Nou reglament de facturació: Sistema Veri*Factu
17/12/2023IVA, canvis transitoris de tipus i dates d’entrada en vigor per a la seva aplicació 2024
En matèria d'IVA, cal recordar que hi ha dates significatives que cal tenir en compte abans de finalitzar aquest any 2024, on s'inicien i finalitzen períodes amb canvis de tipus.
Diferents tipus d'IVA que cal aplicar en aquests períodes:
Recentment, fins al 30/09/2024 ha finalitzat un d'aquests períodes, de l'01/10/2024 al 31/12/2024 es dóna un darrer període transitori, ia partir del 01/01/2025, si abans d'aquesta data no pateix algun altre canvi legislatiu, es tornarà a certa normalitat com tots coneixem en matèria de tipus d'IVA i els seus corresponents recàrrecs d'equivalència , afectant canvi permanent del tipus només determinats béns/serveis.
Les mesures transitòries, dates i períodes abans esmentats, vénen regulats pel Reial decret llei 4/2024, de 26 de juny , pel qual es prorroguen determinades mesures per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i el Pròxim Orient i s'adopten mesures urgents en matèria fiscal, energètica i social.
A manera de resum, aquesta norma estableix:
Per tal d'afavorir una evolució positiva de la inflació dels aliments en els propers mesos i el seu conseqüent impacte positiu a la població espanyola, i en especial en persones més desafavorides, així com l'eliminació gradual d'aquesta mesura excepcional, es manté la rebaixa del IVA d'aquests aliments en els tipus del 5 per cent (pastes alimentàries i olis de llavor) i del 0 per cent (aliments de primera necessitat i als olis d'oliva) fins al 30 de setembre del 2024 . A partir d'aquesta data , per a la qual ja s'estima una reducció significativa de la inflació, s'incrementaran els tipus impositius al 7,5 i 2 per cent , respectivament, fins al 31 de desembre , moment en què la reducció de preus va a permetre la supressió d'aquesta mesura excepcional i transitòria sense afectar el poder adquisitiu de les famílies. D'aquesta manera, es garanteixen preus finals raonables d'aquests aliments fins a la normalització plena del mercat que, previsiblement, es produirà durant l'últim trimestre d'aquest any i continuarà el 2025.
Tot i això, com s'ha assenyalat, el tipus impositiu aplicable als lliuraments d' oli d'oliva , aliment bàsic i essencial d'una dieta saludable, es redueix des del 5 per cent precedent al 0 per cent fins al 30 de setembre , passant a tributar al tipus del 2 per cent des de l'1 d'octubre fins a final d'any i, el que és més important, es consolida com a aliment de primera necessitat en el tipus súper reduït del 4 per cent a partir de l'1 de gener de 2025 , cosa que exigeix una modificació de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el valor afegit, amb caràcter indefinit a aquests efectes.
D'altra banda, es mantenen els tipus del recàrrec d'equivalència aplicable a aquests productes al 0,6 i el 0 per cent en relació amb l'aplicació dels tipus d'IVA del 5 i 0 per cent, que s'incrementen a l'1 i al 0 ,26 per cent, quan els referits aliments passin a tributar als tipus impositius del 7,5 i 2 per cent, respectivament.
Així, aquesta mesura té per objecte protegir els ciutadans, i especialment els col·lectius més vulnerables, dels riscos d'inestabilitat en els preus dels aliments.
-
Informació facilitada AECE